Административният съд промени свое решение и спря всички актове и действия по референдума на Община Добричка

16.10.2024

 ИА „Добруджа“

Административният съд в Добрич промени свое решение от 2 октомври и определение от 4 октомври и седмица по-късно разпореди да бъде спряно изпълнението на индивидуалните и на общите административни актове, както и действието на подзаконовите нормативни актове по провеждането на референдум в община Добричка. Това ставя ясно от решение на Съда от четвъртък, 10 октомври.

Припомняме, че съдебното производството бе образувано по жалба на Областния управител срещу Решение №203 от протокол №15 от извънредното заседание на Общинския съвет на община Добричка, проведено на 4 септември.

Според Съда, жалбата на областния управител е подадена в срок и е в съответствие с чл.152 ал.1 от АПК, въпреки че в предходно свое решение, от 2 октомври, се посочва, че жалбата не е подадена в съответствие с чл.152 ал.1 от АПК чрез органа, издал оспорвания акт, на основание на чл.152 ал.2 от АПК на ответника трябва да се изпрати препис от жалбата с указание в срок до 12.00 часа на 04.10.2024 г. да окомплектова и изпрати на съда заверен препис от цялата преписка, свързана с издаването на оспорения акт, както и всички последващи документи във връзка с издадената от жалбоподателя Заповед №АдК-04-14/11.09.2024 г. за връщане на процесното решение за ново обсъждане.

Изисканата от Съда преписка обаче е предоставена в оказания срок – до 4 октомври, затова и Административният съд насрочва заседанието за 19 ноември.

Припомняме, че Административният съд излезе с определение на 4 октомври, според което оставя без разглеждане жалбата на областния управител срещу решението на Общинския съвет, което одобрява предложението на кмета за провеждане на референдум, тъй като жалбата на областният управител не е подадена в срок.

Така, с решението си от 10 октомври, Добричкият административен съд (ДАС) насрочва разглеждането на административно дело №494/2024 г. в открито съдебно заседание на 19.11.2024 г. от 13.15 часа, за когато да се призоват Областния управител на област Добрич като жалбоподател и Добрички общински съвет като ответник с преписи от настоящото разпореждане.

Съдът указва на страните, че в съответствие с чл.45 ал.4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, оспорването от областния управител спира изпълнението на индивидуалните и на общите административни актове, както и действието на подзаконовите нормативни актове по организиране и реализиране на референдума.

https://dobrudjabg.com/novina/administrativen-syd-dobrich-sprq-vsichki-aktove-i-deistviq-po-referenduma-na-obshtina-dobrichka/100106


предишна
  • Стожер
    5° C
    ясно небе
  • Победа
    5° C
    ясно небе
  • Карапелит
    8° C
    ясно небе
  • Овчарово
    5° C
    ясно небе
  • Ведрина
    5° C
    ясно небе
следваща
#
Нагоре