203-ма от Община Добричка са се завърнали от чужбина, 102-ма са под карантина

26.03.2020

 By Pro News Dobrich  26.03.2020  295  No Comment

По разпореждане на Регионалната здравна инспекция Община Добричка ежедневно събира и предоставя информация за лица, завърнали се от чужбина и рискови райони с разпространение на COVID-19. От 17 март до настоящия момент на територията на община Добричка са регистрирани 203 случая на завърнали се лица. От тях РЗИ-Добрич е поставила под задължителна карантина в домашни условия 102 души.

Това съобщи по време на редовното заседание на Общинския съвет на Община Добричка кметът Соня Георгиева, която предостави на съветниците информация за дейността на Общинската администрация във връзка с обявеното извънредно положение в страната и пандемията от коранавирус.

Георгиева съобщи, че в община Добричка има един жител с положителен резултат за коронавурис – от село Стефан Караджа, за който Про Нюз Добрич вече писа. Тя посочи, че са издирени са 8-те контактни лица с него лица и също са поставени под карантина.

Общинска администрация съвместно с кметовете и кметските наместници в населените места, както и служители на Второ РУ на МВР, следи за спазване на карантината. Констатирано е едно нарушение – в с. Одърци. Уведомени са РЗИ, Второ РУ на МВР, областния управител и Районна прокуратура-Добрич.

Кметът запозна съветниците с наложените мерки на територията на общината с нейни заповеди във връзка с препоръките на Националния оперативен щаб, заповеди на министъра на здравеопазването и решението на НС от 13 март за обявяване на извънредното положение. Част от заповедите й са публикувани в сайта на общината в специална секция за COVID-19. В общината е сформиран 13-членен екип за координиране на дейността по време на извънредното положение.
Към настоящия момент Община Добричка поръча и осигури индивидуални средства и зашита и препарати за дезинфекция, съобщи Соня Георгиева. Това са 930 маски за многократна употреба, в т. ч 230 са изработени от ОбУ „Добри Войников” в с. Победа. 100 маски са дарени от народните представители Даниел Петков и Красимир Янков. Осигурени са и 100 маски и толкова ръкавици за еднократна употреба, както 193 маски тип респиратор от фонда на Гражданска защита, които са предоставени са на РС „Пожарна безопасност и защита на населението”, Държавна агенция Митници, ДАНС, опщопрактикуващите лекари и служители, които са на първа линия. Поръчани са и са осигурени дезинфекционни препарати и антибактериални гелове. Всички служители в общинска администрация са снабдени с индивидуални средства на защита. Такива средства и дезинфекционни препарати са раздадени са и на работещи в кметствата, в Домашен социален патронаж, Центъра за обществено подкрепа и Дома за възрастни с деменция в Опанец. За лекарските практики са осигурени 195 маски за многократна употреба и препарати.

Направена е поръчка за 20 броя личен защитен шлем, тип маска. Чрез РЗИ са поръчани 1 000 бързи теста за коронавирус, индивидуални средства за защита, които са необходими за 30 дни – 30 маски за специализиран персонал, 300 маски за обща употреба, 30 облекла за многократна употреба, 1000 ръкавици, 30 защитни очила, 800 калцуни.

Соня Георгиева припомни, че Община Добричка предостави 20 000 лева на Многопрофилната болница за активно лечение.  

Пропускателният лежим в сградата на Общинската администрация, както и в сградите на кметствата, е засилен, посочи кметът. Следи се за недопускане на хора с грипоподобна синтоматика и без средства за лична защита. Въведен е ред за недопускане на граждани във фоайето на общината. Те се обслужват в Центъра за услуги и информация и в „Местни данъци и такси”. Ако се налага административно обслужване служители правят тома в двете звена, целта е да не се допускат външни лица в останалите работни кабинети. Дадена е възможност на служители от рискови групи да ползват платен годишен отпуск или по тяхно желание – неплатен, както и за дистанционно изпълнение на трудовите задължения. Осигурени са антибактериални гелове, които са позиционирани на 4 места в сградата на общината. Извършват се трикратна засилена дезинфекция и проветряване.

Кметът съобщи, че БЧК е предоставил хранителни продукти на две крайно нуждаещи се семейства от Драганово и Царевец. Директорът на Държавното горско стопанство Цанко Николов е заявил, че ще помогнато на хората, които срещат затруднения с доставката на дърва за огрев.

Соня Георгиева изказа искрена благодарност към общопрактикуващите лекари и всички служители, които работят на първа линия.

http://pronewsdobrich.bg/2020/03/26/203-ma-ot-obshtina-dobrichka-sa-se-zavarnali-ot-chuzhbina-102-ma-sa-pod-karantina/

предишна
 • Стожер
  19° C
  ясно небе
 • Победа
  19° C
  ясно небе
 • Карапелит
  18° C
  ясно небе
 • Овчарово
  19° C
  ясно небе
 • Ведрина
  19° C
  ясно небе
следваща
#
#
Нагоре