Кметът на Добричка: Правителството трябва да дофинансира бюджетите на общините

22.03.2022

 By Pro News Dobrich  22.03.2022  127  No Comment

Правителството трябва да вземе отношение и да се намеси, като дофинансира по някакъв начин бюджетите на общините. Това заяви по време на общественото обсъждане на проекта за бюджет на Община Добричка кметът Соня Георгиева.

Тя заяви това в отговор на въпрос на кмета на Паскалево Живко Желев, който попита има ли опасност част от Строителната програма на Общината за 2022 година да не бъде изпълнена тъй като разчетите са правени през ноември-декември м. г., а от тогава строителните материали са поскъпнали с 50 процента. Георгиева изрази притесненията си, че не може да се предвиди ръстът на цените както на хранителните продукти, така и на строителните материали, на ел. енергията, горивата и т. н., но той неминуемо ще даде отражение на изпълнението на Строителната програма.

Тя изрази надежда при обявяването на обществените поръчки да се явят изпълнители – при цените, които са заложени. По думите й ако не се явят такива може да се стигне до актуализация на бюджета и редуциране на обектите, за да се осигури финансиране. „Защото при една строителна програма за 7 милиона лева, ако предвидим 30 процента ръст на цените, означава, че сме в недостиг на 2 100 000 лева още на първо четене”, обясни кметът. Подчерта, че това по никакъв начин не зависи от Общината и желанието й Строителната програма да бъде изпълнена.

Соня Георгиева посочи, че Законът за обществените поръчки в определени случаи при голям ръст на инфлацията позволява анексиране на сключените договори. По думите й въпросът е поставен от Националното сдружение на общините в Република България пред Министерството на финансите и Министерски съвет, за да се вземе трайно решение. Пред проблема Община Добричка е била поставена миналата година, когато е сключила договор за проектиране и строителство на детската градина а в Стефан Караджа на цени, които към настоящия момент не са актуални. По тази причина цените са актуализирани към днешна дата, но не се знае дали ще са актуални, за да може детската градина да бъде построена.

https://pronewsdobrich.bg/2022/03/22/kmetat-na-dobrichka-pravitelstvoto-tryabva-da-dofinansira-byudzhetite-na-obshtinite/?fbclid=IwAR1XsTKveJoAp1AxKI4csh6q1smAP1KHKFUTw9XFd3E-jfJG83mBPmazDC8

предишна
 • Стожер
  7° C
  облачно
 • Победа
  7° C
  облачно
 • Карапелит
  7° C
  облачно
 • Овчарово
  7° C
  облачно
 • Ведрина
  7° C
  облачно
следваща
#
#
Нагоре