С тържествен концерт ще отбележи 80-годишнината си читалище „Напредък - 1942 г.“ в село Дончево

02.11.2022

Честването на 80-годишния юбилей на читалищната институция е акцентът в проявите, посветени на празника на село Дончево, който традиционно се провежда в първия съботен ден на месец ноември, заяви кметът на Дончево Паун Станчев. Денят на Дончево е свързан със събитията през далечната 1940 година, когато след Крайовската спогодба тук се заселват много българи, напуснали домовете си в Северна Добруджа. През десетилетията в първата събота на месец ноември се провежда съборът в село Дончево и домакините посрещат в домовете си родственици и приятели. Традицията ще бъде спазена и тази година на 5 ноември, сподели Паун Станчев.

За 3 ноември е предвидена празничната проява за честването на 80-годишнината на местното читалище „Напредък - 1942 г.“. Юбилейният концерт „Минало, традиции, бъдеще…“, който ще започне в 18.30 ч., ще събере настоящи и бивши читалищни дейци, творци. На събитието ще присъства и кметът на  Община Добричка Соня Георгиева.

В празничния концерт ще се включат Певческа група и Ансамбъл „Здравец“ към Народно читалище „Напредък - 1942г.“, и инструменталистът Галин Ненов с изпълнение на фолклорни мелодии. На сцената ще излязат ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и деца от детската градина в Дончево. Предвидено е участието и на Певческа група „Пъстроцвет“ и Виктория Митева, съобщи читалищният секретар Маргарита Лазарова.

 

ИСТОРИЯТА

Народно читалище „Напредък“ е основано от учителя Еньо Атанасов през 1942г. В 80-годишното си съществуване е отличено от Комитета за култура с грамота за най-добра читалищна дейност 1980-1984г., с Награда на Община Добричка за най-добро читалище - 2013 г., Плакет на Община Добричка за принос в просветата и културата - 2017г., Плакет на Община Добричка за дългогодишна културно-просветна дейност, за съхраняване на българските традиции и във връзка с  80-годишния юбилей през 2022 година.

Художествената самодейност води началото си от 1963 г. с вечеринки и с пресъздаването на битова седянка. През 1964 г.   театрална група с ръководител Атанас Томов пресъздава успешно пиесата „Пристанала”.

1955г. - създаден е Битов женски хор с ръководител Станка Митева

1977г. - възстановена е дейността на Битовия женски хор с ръководител Лиляна Добрева

1980г. - 1985г.  ръководител на Битовия женски хор е Георги Коларов

1986г. – Битовият женски хор с ръководител Костадин Бураджиев е отличен със Златна значка на VІІ Републикански фестивал на любителското художествено творчество

1991г. - създадена е Певческа група за автентичен фолклор с ръководител Марина Калчева

От 1993г. ръководител на групата е Иванка Кирова. Тази творческа формация съществува и в момента и включва 17 жени на възраст от 55 до 75 години, които изпълняват автентични песни от Добруджа. В репертоара си имат над 25 песни, събрани от възрастни хора в селото. При изпълнението се държи на спазване на диалекта и автентичността на песента.

Певческата група за автентичен фолклор участва в пет издания  на Националния събор в Копривщица, в съборите в Тервел, Генерал Тошево, „Текето” - Крушари, „Като жива вода” - гр. Суворово, „На чешмата край върбата” – Кайнарджа, и др.

От създаването си Групата участва в събора „Песни и танци от слънчева Добруджа” - Дебрене, отличена е с грамоти, медали и парични награди.

Танцовото изкуство в читалището има четиридесетгодишна история. Първият танцов състав с ръководител Стоян Господинов – Шото е създаден през 1973г.  Дълги години ръководител на състава е бил Димитър Симеонов – Острото. През 1981г. печели златен медал от ІV Национален събор на народното творчество – Копривщица.

От 1984г. съставът е с ръководител Ангел Сербезов. През 1987г. става носител на званието „Първенец“ и Златна значка на VІІ Републикански фестивал на любителското художествено творчество.

1986г. - Златен  медал от V Национален събор на народното творчество в Копривщица за обичая „Коледари” - с ръководител Димитър Радев, и „Детски игри“ - с ръководител Стоянка Койчева

1995г. – Диплом и ІІІ място от VІІ Национален събор на народното творчество - Копривщица

2000г. - Награди „Отличник” и „Първенец” на VІІІ Национален събор на народното творчество - Копривцица

2010г. - Златен медал за обичая „Заговезни” – ансамблово изпълнение на Х Национален събор на народното творчество - Копривщица, ръководители Гергана Димитрова и Иванка Кирова

1993г. - Диплом и плакет от Балкански фестивал „Томис 2250” - гр. Констанца, Румъния, ръководител Здравко Янакиев

2000г. - Коледно надиграване - Варна – диплом, ІІ награда, ръководител Ангел Сербезов

Старопланински събор „Балканфолк - 2002г.” - Почетна грамота, грамота „Откритие на събора“

2006г. - Национален детски фолклорен събор - Тетевен – грамота и първо място, ръководител Севдалина Димитрова

2007г.- участие в Седмица на младите артисти - Община Кумпъна, Румъния

2008г. - Национален детски фолклорен събор – Тетевен, грамота ІІ място

2012г. - Международен фолклорен фестивал „Нестия“ - Албена – плакет и предметни награди, ръководител Гергана Димитрова

2013г. - Десети черноморски събор „Еврофолк-2013” - Приморско, Китен – звание „Лауреат”, препоръка за участие в Европейския шампионат по фолклор и почетни грамоти на състава и ръководителите Гергана Димитрова и Иванка Кирова за съществен принос за съхраняване и развитие на българските традиционни народни изкуства

2014г. -  грамота и плакет от ХІІ Международен фестивал за песни и танци “Ld spiada Italia” Rirriome Italia - ръководители Гергана Димитрова и Иванка Кирова

Дипломи от участие в международен фестивал в Хатиоти – Гърция, 2015г., в Международен фестивал – Виена, и Будапеща - през 2016г.

Диплома и златен медал от фестивала „Искри от миналото” - гр. Априлци - 2017г.

През 2018г. съставите участват в Международен фестивал за песни и танци в Охрид, Македония. Отличени са с диплом за отлично представяне, а през 2019г. - във фестивал на остров Тасос – Гърция, отличени с диплом и предметни награди.

От 1975г. до 2022г. танцовият състав е участник в събора „Песни и танци от слънчева Добруджа” - Дебрене. Присъдени са грамоти, медали, парични награди.

До 2021г. ансамбъл „Здравец“ е с ръководители Гергана Димитрова и Иванка Кирова.

Съвместната работа води до създаването на ФА „Здравец” с репертоара на двете самодейни групи.

През 1998г.  в читалището е създадена Школа за изобразително изкуство с ръководител Иванка Вичева. Школата е участвала и има грамоти от  Национален конкурс в Копривщица, изложбата „Морето, земята, цветята“ в Слънчев бряг. В конкурса „Земята - наш дом“ в Добрич - ІІ награда на Милена Георгиева и грамоти на Божидар Илиев, Добромир Димитров и Светла Стоянова. От националния конкурс „Любим герой от приказка” - І награда на Мария Лазарова.

 

ДЕЯТЕЛИ НА ЧИТАЛИЩЕТО

 

ПРЕДСЕДАТЕЛИ

Еньо Атанасов, Георги Лазаров, Петър Бончев, Иван Димов, Атанас Томов, Георги Колев, Димитър Радев, Таня Господинова, Антониета Лазарова, Иванка Кирова

 

ЧИТАЛИЩНИ СЕКРЕТАРИ И БИБЛИОТЕКАРИ

Николай Тодоров, Тошка Недева, Василка Лазарова, Георги Койчев, Иванка Костадинова, Стоян Димов Господинов, Калинка Радева, Михаил Димитров, Донка Иванова, Марина Калчева, Снежана Христова, Янка Стоянова, Стефка Карова, Марияна Иванова, Стефка Панова, Иванка Кирова, Маргарита Лазарова

 

РЪКОВОДИТЕЛИ НА СЪСТАВИ

Стоян Господинов – Шото, Димитър Симеонов - Острото, Ангел Сербезов, Здравко Янакиев, Мариян Опълченов, Стоянка Койчева, Лиляна Добрева, Велико Михайлов, Георги Коларов, Костадин Бураджиев, Севдалина Иванова, Гергана Димитрова

 

КОРЕПЕТИТОРИ

Иван Ганев, Петър Карчев, Михаил Димитров, Стефан Бонев, Димитър Димитров 

 

 

                                                       

предишна
  • Стожер
    17° C
    облачно
  • Победа
    17° C
    облачно
  • Карапелит
    17° C
    облачно
  • Овчарово
    17° C
    облачно
  • Ведрина
    17° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре