Соня Георгиева, кмет на община Добричка, инициира среща на кметовете на населени места с изп.директор на ВиК Добрич

19.12.2023

 Среща с изп.директор на „ВиК Добрич“ АД Саркис Караджиян бе проведена днес преди обед в заседателната зала на община Добричка. Тя бе инициирана от кмета на общината Соня Георгиева по настояване на кметовете и кметските наместници на населените места в третата по територия община в България.

Основните проблеми са свързани с многото водни аварии продължителната липса на водоподаване в по-голямата част от селата на територията на община Добричка поради остарелите водно-преносни съоръжение, слабо налягане и лошо качество на питейната вода.

През лятото на тази година е подписано споразумение между ръководствата на община Добричка и водното дружество, но почти нищо от плануваните дейности не е изпълнено. Основният въпрос, който постави кметът на общината Соня Георгиева бе, дали ВиК Добрич има потенциал да се справи с възложените в споразумението дейности  или да се търси външен изпълнител.

Шефът на ВиК Добрич Саркис Караджиян призна, че ресурсите на повереното му дружество са ограничени, разстоянията между отделните населени места са големи, екипите, които отстраняват аварии са едва три, съоръженията са много стари и не е по техните възможности да реагират така, както изискват техните клиенти. Той предложи всяка сутрин да му бъде предоставяна справка с проблемните населени места в община Добричка и припомни, че загубите на вода са в рамките на 75 %, а задълженията на потребителите  към водното дружество са в размер на 2 млн.лв. Тези средства няма как да бъдат събрани, заяви Караджиян и добави, че през летния сезон има и много кражби на вода.

В крайна сметка бе взето решение до средата на януари 2024 г. да се направи обобщен анализ кои са най-проблемните участъци и къде е най-наложително да се подменят поетапно съоръжения, захранващи и довеждащи водопроводи, а съответните разчети да бъдат включени в общинския бюджет. Ще започнем с най-спешното и неотложното, обеща  кметът Соня Георгиева.

Зам.кметът по финансовите въпроси Дико Иванов предложи да се инвестира в изработването на ВиК- кадастър на едно или две села, тъй като подобни схеми просто липсват.

На повторна среща в средата на януари между кмета на община Добричка Соня Георгиева, изп.директор на „ВиК Добрич“ АД и гл.инженер на водното дружество ще бъде начертана стратегия за действие през 2024 г.

На срещата в община Добричка днес присъства и Росен Павлов – експерт ВиК в Областна администрация.

предишна
  • Стожер
    6° C
    ясно небе
  • Победа
    6° C
    ясно небе
  • Карапелит
    6° C
    ясно небе
  • Овчарово
    6° C
    ясно небе
  • Ведрина
    6° C
    ясно небе
следваща
#
#
Нагоре