Приеха програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Добричка

28.07.2022

 27.07.2022 г. 15:02:04 ч. / Михаил Добромиров

Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Добричка, одобри на заседанието си днес Общинският съвет.

В Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета, е заложена като мярка регулиране на популацията на безстопанствените кучета. За тази цел е предвидено сключване на договор с Ветеринарномедицинско заведение за кастриране, обезпаразитяване и маркиране на кучетата, преброяване на безстопанствените кучета след извършена маркирация и връщането им на местата, от където са взети.

Планирано е организиране на рекламно-образователни кампании с цел запознаване обществеността с механизма на овладяване на кучешката популация.

В анализа към документа, се посочва, че забелязва се тенденция към намаляване броя на безстопанствените кучета.

Първото официално преброяване в общината датира от декември 2008 година. През 2009 г. са преброени 1575 бр. безстопанствени, докато за 2020 г. са преброени 800 бр. безстопанствени кучета. Данните са по населени места са приблизителни, тъй като практически е невъзможно да се извърши точно преброяване.

За овладяване пoпулацията на безстопанствените кучета на територията на Общината, се извършва услугата - кастрация, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс, поставяне на трайна маркировка (татуиран на едното ухо идентификационен номер) и поставяне на чип. Ежегодно се сключва договор за изпълнение между община Добричка и СНЦ „Сърце до сърце”. Община Добричка налага тази практика седма поредна година.

https://dobrudjabg.com/novina/prieha-programa-za-ovladqvane-populaciqta-na-bezstopanstvenite-kucheta-na-teritoriqta-na-obshtina-dobrichka/80341?fbclid=IwAR1ovBQZR84nm5zMQimFO2dPHwtmMJuVPYgbg5tCM6J16reh2065zOGpdq8

предишна
  • Стожер
    17° C
    облачно
  • Победа
    17° C
    облачно
  • Карапелит
    17° C
    облачно
  • Овчарово
    17° C
    облачно
  • Ведрина
    17° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре